Wie zit er achter?

Mijn naam is Leonie en ik verzamel graag verhalen. Ik vind mensen leuk. Ik ben nieuwsgierig en ik houd van post. Tja, dan is Tweede Gezicht een heel logisch gevolg van al die dingen.

Al sinds ik me kan herinneren, vind ik het leuk om complete achtergronden te bedenken bij de mensen die ik tegenkom. Het doodt heel wat saaie uurtjes. Als ik in de trein zit, overkomt het me regelmatig. Er komt een medepassagier zitten en tegen de tijd dat mijn medereiziger (of ikzelf) de trein uitstapt, heb ik het idee alsof ik die persoon ken. Immers, ik heb het hele levensverhaal of de thuissituatie al voor me gezien. Het kleurt mijn wereld.

Als kind merkte ik al; hoe je overkomt op anderen, hoeft helemaal niet te zijn wie je daadwerkelijk bent. Ik was vrij onzeker. Zo nu en dan wist ik aan die gedachten te ontsnappen, voelde ik me tevreden. En juist dan kreeg ik te horen dat ik een hooghartige uitstraling had. Later kreeg ik regelmatig te horen dat ‘ik niet zo boos hoefde te zijn’, of ‘best lol mocht maken’. Het gekke was dat me dit gezegd werd, juist op die momenten waarop ik me prima vermaakte, maar wellicht nieuwsgierig was naar wat er allemaal om me heen gebeurde en dat op me liet inwerken.

Ik ben er van overtuigd dat ik lang niet de enige ben die hiermee te maken heeft. Sterker nog, hebben we dat niet allemaal? Zo nu en dan kan het heel fijn en veilig zijn om een masker op te zetten.

Ik ben me er bewust van dat de verhalen die zich in de trein (of in andere ‘verloren uurtjes’) in mijn hoofd ontvouwen, niet stroken met de werkelijkheid. En toch wil het nog weleens gebeuren dat zich in mijn brein een oordeel vormt over de desbetreffende persoon. Jammer. Zeker omdat die eerste indruk totaal niet overeen hoeft te komen met de werkelijkheid. Want: wie is altijd zichzelf? En komt ook nog eens zo over? Hoeveel mensen die je dagelijks tegenkomt, zijn er wel niet onwijs interessant? En hoe enorm jammer is het, dat je daar nooit achterkomt?

De eerste indruk is snel gemaakt, maar vaak is er geen mogelijkheid tot een herkansing. En daar komt Tweede Gezicht om de hoek kijken. Heel graag wil ik je uitnodigen om een tipje van de sluier op te lichten. Wat is je drijfveer? Wat is je 'verhaal’? Ik ben nieuwsgierig naar alle verhalen die nog niet verteld zijn en naar alle onontdekte Tweede Gezichten.

...Wat schuilt er achter jou? ...Doe je mee?!